"Kuruyemişin Bayatlamaya Zaman Bulamadığı Yer"
0545 311 82 38
Siperişleriniz Çorum'dan tüm Türkiye'ye gönderilmektedir.

Fındığın Faydaları

Fındığın Faydaları (Sağlık)

Çorum denildiğinde akla ilk gelen Leblebi olur. Aslında Çorumdan türkiyenin her iline kuruyemiş sevkiyatı oldukça fazladır. Bu yazımızda ise; Fındığın Faydaları hakkında bilgiler vereceğiz. 

Yazı İçeriği;

  1. Çorum Fındığı
  2. Fındık Çeşitleri
  3. Ankara Fındık Fiyatları
  4. Günde Ne Kadar Tüketmeliyim?
  5. Çiğ ve Kavrulmuş Fındık
  6. Fındık Nasıl Yetişir?

Çiğ ya da kavrulmuş fındık gün arası lezzetli bir atıştırmalıktır. Misafirliklerin vazgeçilmezi kuruyemişlerin incidir. Ayrıca birçok yemeğe ve tatlıda kullanılır. Ev hanımlarının vazgeçilmez kuruyemişidir. Eğer ölçülü tüketilirse, kalori kontrollü bir diyete dahil ettiğinde, kuruyemişler ayrıca çeşitli sağlık açısından çok çok faydalıdır.

Fındığın içinde hangi Vitaminler yer alır? Bu soruya başlıklar halinde cevap verelim. Başlıca ve en önemli vitaminler;

  • Protein
  • Çinko 
  • Potasyum
  • Demir
  • Manganez
  • Kalsiyum
  • Folat
  • Lif
  • E Vitamini
  • Omega 3

Günlük olarak ortalama 1 avuç fındık tüketimi, birçok vitamini almanıza destek olcaktır. İlerleyen bölümlerimizde tek tek bu bilgileri aktaracağız. Web sitemiz üzerenden 7/24 sipariş verebilirsiniz. Hızlı ve sağlam olarak kapınıza kadar en geç 48 saat içinde taze olarak size göndermekteyiz. 

Fındığın Faydaları

Fındığın Faydaları

Fındığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Fındığın Faydaları içinde kuşkusuz sağlık olanı en önemlisidir. Peki Sağlığa faydaları nelerdir sorusuna cevap arayalım. 

Fındık, hızlı bir enerji kaynağıdır öncelikle. Kolay  protein kaynağı sağlamanın yanı sıra,  sağlığın birçok açısından yararlar sunmaktadır.

Kolesterol içermez. Bol enerji kaynağı sağlar. Kalbiniz için iyi olabilecek o mega-3’ler de dahil olmak üzere sağlıklı yağlarla doludurlar.

Fındık Nasıl Yetişir?

Fındık ağacında yetişir. Meyve türlerinden sayılır.  Birçok çeşidi vardır. Boyutları farklılık gösterebilir. Fındık ailesine aittir. Süt ve süt ürünleri gibi hindistan cevizi, kahve, hamur işleri, kurabiyeler ve ezmeler gibi şekerleme ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Pastanelerin vazgeçilmez kuruyemişi arasında yer alır. Ayrıca çiğ, kavrulmuş yahut beyazlatılmış fındıklar da olabilir. Ticari fındıklar genellikle Başta Ülkemiz olmak üzere, Türkiye, İtalya, İspanya ve Portekiz’de büyük miktarlarda yetiştirilmektedir.

Fındığın Yan Etkisi Var Mıdır?

Sağlıklı kuruyemişlerden olarak kabul edilir. Ancak çok nadir de olsa, bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir denilmektedir. Solunum problemi olan anafilaksi gibi alerjik tepkime gösterebilir. 

Başlıklar Halinde Fındığın Faydaları

1. Sindirime Yardımcı Olur

Araştırmalar, fındıkta bulunan diyet lifi, polifenol bileşikleri ve doymamış yağ asitlerinin bağırsaktaki mikrop sayısını artırdığını ve gastrointestinal sağlığı iyileştirdiğini göstermektedir. İrritabl bağırsak sendromlarının ve kabızlığın tedavisine yardımcı olur. Fındıkta bulunan lif ve polifenoller ayrıca sindirimi artıran probiyotikler olarak da çalışır. Bu nedenle fındık kilo vermede de etkilidir.

2. Kalp Sağlığını İyileştirir

Araştırmalara göre düzenli fındık tüketimi kardiyovasküler hastalık riskini azaltmada faydalıdır. Ayrıca vücuttaki kolesterol seviyesini düşürürler, bu da kalp krizi olasılığını azaltarak kalp sağlığını destekler. Fındık ayrıca kalp sağlığına iyi gelen yüksek miktarda oleik asit içerir.

3. Kanser Riskini Azaltır

Fındığın sağlığa bir başka şaşırtıcı faydası da kanseri önlemesidir. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ne göre fındık, antioksidanlar açısından zengin bir E vitamini türü olan alfa-tokoferol içerir. Hücre DNA’sına zarar vermekten sorumlu vücuttaki serbest radikalleri öldürerek kanser riskini azaltır. Araştırmalar ayrıca düzenli fındık tüketiminin, fındıkta bulunan fitokimyasallar hücre sağkalımını iyileştirdiği için kadınlarda kolon kanseri riskini etkili bir şekilde azalttığını göstermektedir.

4. Kan Şekeri Düzeylerinin Düzenlenmesine Yardımcı Olur

Fındık ayrıca kan şekeri seviyelerini yönetmede ve diyabet riskini azaltmada faydalıdır. Bir araştırma , diyete fındık eklenmesinin vücuttaki yüksek yoğunluklu lipoprotein-kolesterolü (HDL-C) azalttığını ve bu da şeker seviyelerinin kontrolüne yardımcı olduğunu gösteriyor.

5. Vücuttaki Enflamasyonu Azaltır

Araştırmalara göre fındığın antioksidan özelliği var. Bunları diyetinize eklemek, tekli doymamış yağ asitleri ve diğer birkaç sağlıklı besin içerdiğinden vücuttaki iltihaplanmayı ve oksidatif stresi azaltır. Bu nedenle fındık vücutta kronik hastalık riskini azaltır. Bir hayvan çalışması ayrıca, fındığın kadınlarda diyabetin yönetilmesine yardımcı olan hipoglisemik etkilere sahip olduğunu göstermektedir.

6. Kemiklerin Güçlendirilmesi

Fındık, kemik sağlığını iyileştiren ve osteoporoz riskini azaltan C ve E gibi temel vitaminleri ve magnezyum, kalsiyum, demir ve potasyum gibi mineralleri içerir.

7. Bağışıklığı Artırır

Fındık, çeşitli sağlık yararları sağlamanın yanı sıra vücudun genel bağışıklığını artırır. Araştırmalara göre fındığın yüksek miktardaki fenolik bileşikleri ve antioksidan özelliği vücudu enfeksiyonlardan koruyor ve kronik hastalık riskini azaltıyor.

8. Vücuttaki Mikro Besinleri Artırır

Vücut için gerekli vitamin ve mineraller birlikte makro besinler olarak adlandırılır. Genel sağlık için gereklidirler. Diyetinize fındığı eklemenin en önemli faydalarından biri, özellikle yetişkinlerde vücuda mikro besinler sağlamasıdır. Bir araştırmaya göre, fındık vücuttaki E vitamini ve magnezyum gibi temel besin maddelerinin sayısını artırıyor. Bu, Alzheimer, diyabet, kanser, kalp ve karaciğer sorunları gibi kronik hastalık riskini azaltır.

9. Doğurganlığı Artırır

Fındık ayrıca kadınlarda doğurganlığı artırmaya yardımcı olabilir. Araştırmalara göre , kadınlarda doğurganlığı artırmak için protein, lipit ve antioksidanlar açısından zengin besinler gereklidir. Fındık bu besinlerin iyi bir kaynağı olduğu için faydalıdır. Fındık ayrıca kadın doğurganlığını artıran selenyum, demir, çinko ve kalsiyum gibi mineraller içerir.

10. Fındığın Saça Faydaları

Araştırmaya göre , E vitamini takviyeleri alopesi hastalarında saç büyümesini teşvik ediyor. Zengin bir E vitamini kaynağı olan fındık, saç büyümesi için faydalıdır. Trichological Society’ye göre, fındıkta bulunan yüksek miktarda protein, çinko ve selenyum, kafa derisi sağlığını iyileştirir ve saç dökülmesini önler.

Sağlık İçin Fındık

Sağlık İçin Fındık

11. Fındığın Cilde Faydaları

Fındık yağı, tedavi edici faydaları nedeniyle kozmetik endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Araştırmaya göre , bitki bazlı gıdalardan elde edilen fenolik bileşikler cildin yaşlanmasını yavaşlatmaya , cildi güneşin zararlarından korumaya ve yaralar, kırışıklıklar ve akne gibi çeşitli cilt sorunlarını tedavi etmeye yardımcı oluyor. Fındık, tanenler ve flavonoidler gibi yüksek miktarda fenolik bileşikler içerir ve bu nedenle cilt sağlığını iyileştirir. Ayrıca cildin yaşlanma belirtilerini azaltan ve cilde ışıltı katan antioksidanlar ve E vitamini içerirler .

12. Fındığın Beyne Faydaları

Vücudumuz, merkezi sinir sisteminin işleyişini geliştirmek için triptofan ve tirozin gibi proteinlerden amino asitlere ihtiyaç duyar. Araştırmalar , 100 gr fındığın , nadir gıdalarda bulunan esansiyel bir amino asit olan 0.222 gr triptofan içerdiğini gösteriyor . Davranışı, depresyonu, ağrı duyarlılığını ve uyanıklığı etkileyebilecek serotonin üretir. Fındık ayrıca beyin işleyişini geliştiren tirozin içerir.

13. Hamilelikte Fındığın Faydaları

Araştırmaya göre , protein ve yağlar gibi makrobesinler ve demir ve kalsiyum gibi mikrobesinler, çocuğun uygun şekilde büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Kuruyemişler en zengin protein ve sağlıklı yağ kaynaklarından biridir ve hamilelikte faydalıdır . Hamileliğin ilk üç ayında fındık yemek, çocuğun beyin gelişimini destekler. Bir araştırma , hamilelik sırasında fındık tüketen kadınların çocuklarının daha yüksek IQ ve hafızaya sahip olduğunu gösteriyor.

 

 

 

Alışveriş Sepetiniz