Merhabalar efendim:)) Hep kuruyemişin faydalarından bahsettik değil mi? Bu sefer Aşure Tarifi verelim istedik. Birbirinden lezzetli ve taze kuruyemiş ve kuru meyvelerden harika aşure yapımı.
Malzemeler;
Puding Kıvamı İçin;
-
3 su bardağı pişmemiş tam tahıllı buğday veya arpa
-
2 su bardağı konserve nohut, durulanmış ve süzülmüş
-
1 1/2 su bardağı konserve beyaz fasulye, durulanmış ve süzülmüş
-
1/4 su bardağı pişmemiş pirinç
-
3 yemek kaşığı kuru kuş üzümü
-
3 yemek kaşığı çam fıstığı
-
8 adet yarım kuru kayısı , parçalar halinde kesilmiş
-
8 kuru incir, parçalar halinde kesilmiş
-
3 su bardağı şeker
-
2 çubuk tarçın
-
1 portakaldan isteğe bağlı 2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
-
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 limondan isteğe bağlı
-
2 yemek kaşığı gül suyu, isteğe bağlı
Yapılışı:
- Bir gece önceden buğday veya arpayı geniş bir tencereye koyun ve üzerini bol su ile örtün.
- Kaynatın, örtün ve ısıyı azaltın. Yaklaşık 10 dakika hafifçe kaynamaya bırakın.
- Isıyı kapatın ve tahılı soğumaya bırakın ve gece boyunca ıslatın.
- Ertesi sabah tahıl, sıvının tamamını olmasa da çoğunu emmiş olmalıdır. Malzemelerin geri kalanını toplayın.
- Nohut, fasulye, pirinç, kuru meyveler, şeker ve isteğe bağlı gül suyu veya portakal ve limon kabuğu rendesini ekleyin.
- Gerekirse malzemeleri kaplamak için daha fazla su ekleyin. Karışımı kaynatın.
- Karışım koyulaşana kadar pişerken tahta kaşıkla hafifçe karıştırın.
- Ocaktan alıp tatlı kaselerine veya büyük bir servis kasesine pudingi doldurun.
- Soğuduktan ve sertleştikten sonra, örtün ve birkaç saat soğutun.
- Servis yapmadan önce pudingi taze nar taneleri, çam fıstığı, ince kıyılmış kuru meyveler ve yerfıstığı ile süsleyin.
- Bazıları pudingini daha sulu, bazıları daha sert tercih eder. Daha sert bir puding tercih ederseniz, karışım pişerken 1 veya 2 çay kaşığı toz jelatin ekleyin. Bu, soğuduktan sonra size daha sıkı bir puding verecektir.
Aşure Hangi Bölgelerde Yapılır?
Aşure oldukça eski bir tarihe sahiptir. Türkiye de ve Türkler tarafından çoğunlukla yapılsada aslında birçok bölgede aşure yapılmaktadır. Bunlar; Orta Doğu, Türkiye ve Ermenistan’da yapılan bir tatlı olduğunu söyleyebiliriz. Aşure tatlısının belli bir zaman diliminde yapıldığını bilmenizi isteriz. Örneğin; Ortadoğu’da Hicri takvimde ilk ayın 10. günüdür. Aşure bereketi ve barışı temsil etmek için yapılır ve dağıtılır.
Aşure, Arapça’daki 10 sayısından türetilmiştir. Tanrı’nın Musa’yı ve İsrail’in oğlunu Firavun’dan kurtardığı gün olduğuna inanılır. Diğer bir hikaye ise, Nuh ve ailesi ve takipçileri tarafından indikten sonra yapılan bir yemek olduğuna inanılır. Tabi bundan daha fazla hikayelerde var. Muhtemelen bu yemeğin kökenine ve yapılış amacına bağlı olarak bu kadar çok tarifinin olmasının nedeni budur. Bizim için burada size Mısır Aşuresini göstereceğim. Birçok bölgede Aşure Tarifi farklı yöntemler ile yapılabilmektedir. Ülkemizde bile çok fazla farklı tarifler vardır. Siz damak zevkinize göre yapabilirsiniz.
Bir Efsaneye göre ise Aşure şöyle anlatılıyor;
Efsaneye göre, Aşure Tarifinin ilk versiyonu Hz. Nuh’un kendisi tarafından yaratıldığını söylemekteler. O zamanlar, sınırlı gıda kaynaklarıyla haftalardır gemide bulunuyorlardı. Sınırlı kaynakları paylaştıran Hz. Nuh, yolculuğun geri kalanı için kendisi ve yolcuları için yeterli yiyecek hazırlamak için gemide sahip olduğu her şeyin parçalarını tek bir kaba atmaya karar verdi. Nihai sonuç, bugün aşure olarak bilinen lezzetli bir tatlı olmuştur. Aynı zamanda paylaşmanın en güzel hali olmuştur.